Összefoglaló 2024. március 2., szombat

DVTK HUN-Therm - Vasas Akadémia 63-53

A Tippmix Női NB I. A-csoport 15. fordulójában a Vasas Akadémia együttesét fogadta a DVTK HUN-Therm. Az első félidőben az esélyeknek megfelelően jobban játszottunk ellenfelünknél, és a szünetre kényelmes előnyt szereztünk. A fordulás után már valószínűleg a jövő heti klubtörténeti Euroliga-meccs gondolata férkőzött a fejekbe, ezért ez a félidő kicsit nyögvenyelősebb lett, de a győzelmünkhöz (63-53) így sem férhetett kétség.

DVTK HUN-Therm - Vasas Akadémia 63-53


Kissé visszafogottan kezdték a találkozót a csapatok, két és fél perc alatt csak Myah Taylor és Ana Tadić voltak eredményesek, jóllehet francia centerünk hat egységet termelt (6-2). A Vasas nem tudta kihasználni, hogy kicsit döcögött a piros-fehérek támadógépezete, csak Jáhni célzott pontosan. A negyed feléig kellett várni az újabb diósgyőri kosárra, Aho Tyra szerzett egy szemfüles duplát, majd a csereként beálló Grigalauskytė mutatkozott be egy 2+1-es akcióval (11-4). A litván magasemberünk a folytatásban is lendületben maradt és a negyed végéig kilenc pontig jutott, az első játékrész eredményét Madár Eszter alakította ki egy középtávolival (19-12).

 

A második negyed elején csapatunk rátaposott a gázpedálra, Charles duplájára és Kányási négy egységére csak Madár E. tudott reagálni egy közelivel, így érthető volt a fővárosiak időkérése (25-14). Büntetődobásokkal folytatódott a mérkőzés, nálunk Tadić, a Vasasból Salamon célzott pontosan 5,8 méterről. A következő periódust megint megnyomtuk, sorra szereztük a mezőnygólokat, a piros-kékek góltalanságának Budácsik vetett véget a 17. perc elején (33-18). Tenyér Zsófi egy szemfüles assziszttal kínálta meg Grigalauskytėt, majd Milos Pavlović újabb időkérése miatt állt a játék. A nagy szünetig még Darcee Garbin első duplája érdemelt tapsot, erre Allen reagált egy 2+1-essel, Monika újabb közelijére viszont már jött válasz a vendégek részéről, így tetemes diósgyőri előnnyel ért véget az első félidő (39-21).

A térfélcserét követően két percig nem találtak gyűrűbe a csapatok majd Allen távolijára Kányási válaszolt szintén a hárompontos vonalon túlról. Érdekesség, hogy az első félidőben nem dobtak hárompontosokat a játékosok. Allen közelről is villant, ezután Tadić és Lelik dupláival kialakult a húszpontos különbség, amelyet kisvártatva csapatkapitányunk növelt még nagyobbra (49-26). A játékrész felénél Taylor csente el a labdát, nem is hibázta el a ziccerét. A vendégek amerikai irányítója majd másfél percnyi gólszünet után két hárompontost is bezúdított, csapatunk megtorpanását érzékelve időt is kért Völgyi Péter vezetőedző (51-38). A megbeszélés után Grigalauskytė büntetőivel mentünk tovább, még bő két perc volt hátra a harmadik negyedből. Bár jó néhány lehetőség adódott ez idő alatt, hogy növeljék a pontszámaikat a csapatok, ez megannyi kísérletből sem sikerült (53-38).

Mindjárt az első támadását góllal fejezte be boros a záró etap elején, jól jött Tadić válasza. Ahogy Madár Eszter hárompontosára Lelik Réka triplája is, de Madár E. újabb kettese és Tóth Orsi első mezőnykosara után a diósgyőri stáb egy időkéréssel igyekezte letörni a Vasas éledező reményeit (58-47). Hiába a megbeszélés, mert Jáhni góljával a 34. percben tízen belülre jött a Vasas Akadémia. Némi gólcsönd után Allen szerezte az újabb találatot, de mielőtt nagyon izgulni kezdtünk volna, jött Monika, és egy 2+1-essel megnyugtatta a szurkolókat (61-51). A mérkőzésbe még Allen két büntetője és a mezőny leglobbjának, Monika Grigalauskytėnek a palánk alólija fért bele, megérdemelten győztünk (63-53).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport 15. forduló

DVTK HUN-Therm - Vasas Akadémia 63-53 (19-12, 20-9, 14-17, 10-15)

Miskolc, DVTK Aréna, 1200 néző. Játékvezetők: Csabai-Kaskötő Brigitta, Varga-Záray Katalin, Rózsavölgyi Alexandra.
DVTK: Aho T. 2, Aho N., Charles 4, Garbin 4, Tadić 14. Csere: Grigalauskytė 20, Lelik 7/3, Vég-Dudás 2, Kányási 10/6, Oláh, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Vasas: Taylor 10/6, Tóth 4, Gelei 2, Jáhni 4, Salamon 2. Csere: Allen 14/3, Budácsik 4, Madár E. 11/3, Szerencsés, Boros 2, Villányi. Vezetőedző: Milos Pavlović.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: - Gratulálok a Vasasnak, nagyon szépen küzdöttek az egész mérkőzésen keresztül. Mi fegelmezettek és agresszívak csak az első félidőben voltunk. Aztán vesztettünk a koncentrációból, az első félidei hat eladott labdából a második félidőre 16 lett. Emiatt lett szoros a mérkőzés, amit sajnálok, mert ha kicsit élesebbek vagyunk, még nagyobb rotációban tudtunk volna játszani. A legfontosabb, hogy nyertünk, és az, hogy nem sérült meg senki, így teljes csapattal tudjuk felvenni a harcot szerdán a Villeneuve d'Ascq LM ellen. 

Monika Grigalauskyté: - Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, de az ellenfelünk agresszívabban kezdett játszani, amire mi nem tudtunk reagálni. Emiatt szorossá vált a mérkőzés. Szerencsére megnyertük a mérkőzést, de jobban kell reagálnunk arra, ha védekezést váltanak ellenünk.